Autopedija
"Verovatno ću na kraju živaca skoknuti do agencije za zaštitu potrošača ili ću angažovati advokata" - Kia ceed 1.6 dizel

Tesla Roadster

Na proteklom sajmu automobila u Parizu, gotovo svi proizvodjači su predstavili svoje hibridne modele, a sve sa ciljem ispunjenja sve prisutnijih zahteva za "zelenim" automobilima.

Jedan od najpopularnijih modela trenutno je roadster kompanije Tesla Motors Inc, američke firme sa sedištem u Kaliforniji. Ime našeg najpoznatijeg naučnika ovaj model je poneo zbog pogona isključivo na struju, odnosno elektromotora.

Tesla je sportski, otvoreni dvosed, čiji je elektromotor snabdevan litijum jonskim baterijama. Šasija i donji postroj su preuzeti od Lotusa, karoserija je izlivena od poliestera i to je ono što Tesli daje malu masu a veliku čvrstinu, i mogućnost smeštaja baterije teške 500 kilograma. Za ovu bateriju kažu da je i do pet puta efikasnija od sličnih komercijalnih rešenja.

Motor u ovom sportisti ima 248 konjskih snaga i obrtni momenat od čak 13.000 obrataja. Konstatna radna temperatura iznosi 120 stepeni celzijusa. Ubrzanje od 0-100 km/h se ostvaruje već za 4 sekunde, a maksimalna brzina je 200 km/h. Pored ovakvih karakteristika, ostvarena je zavidna autonomija od 400km.

Trenutno, hibridni modeli imaju mnogo manju autonomiju, dovoljnu samo za gradsku vožnju, tako da Tesla Roadster u ovom slučaju postavlja standarde. Punjenje baterije se obavlja kroz standardnu utičnicu gradske elektro mreže, i za potpuno punjenje je potrebno samo 3 sata i 30 minuta.

Ovakve performanse zahtevaju i odgovarajuću cenu, koja će sledeće godine kada počne prodaja, u Americi iznositi oko 100.000 dolara, dok će cena za evropskog kupca, po sadašnjim informacijama, biti čak duplo viša, odnosno oko 90.000 eura.


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Seat Cordoba 2002-
Ocena vozača
 
4.3
"Redovno ga održavajte i vozićete ga dugo i služiće vas besprekorno! Vršite zamenu delova samo sa ..."
Ford Fusion 2002-
Ocena vozača
 
3.7
"Od kada sam ga kupio uspeo sam da popravim polomljenu zabicu na desnom retrovizoru tako sto je pl..."
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Samo nemojte da vas prave majmune sa golfovima 1,2,3,4 nekvalitetni enterijer sa najeftinijom pla..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
4.0
"Tražite delove koje vam servis menja da ponesete sa sobom..."
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.