Autopedija
"Ako ste u mogućnosti, izbegavajte francuske proizvođače jer pored masovne proizvodnje koja utiče na jeftino održavanje, nemaju dobrih strana." - Renault Megan 2002-2009

Tesla Roadster

Na proteklom sajmu automobila u Parizu, gotovo svi proizvodjači su predstavili svoje hibridne modele, a sve sa ciljem ispunjenja sve prisutnijih zahteva za "zelenim" automobilima.

Jedan od najpopularnijih modela trenutno je roadster kompanije Tesla Motors Inc, američke firme sa sedištem u Kaliforniji. Ime našeg najpoznatijeg naučnika ovaj model je poneo zbog pogona isključivo na struju, odnosno elektromotora.

Tesla je sportski, otvoreni dvosed, čiji je elektromotor snabdevan litijum jonskim baterijama. Šasija i donji postroj su preuzeti od Lotusa, karoserija je izlivena od poliestera i to je ono što Tesli daje malu masu a veliku čvrstinu, i mogućnost smeštaja baterije teške 500 kilograma. Za ovu bateriju kažu da je i do pet puta efikasnija od sličnih komercijalnih rešenja.

Motor u ovom sportisti ima 248 konjskih snaga i obrtni momenat od čak 13.000 obrataja. Konstatna radna temperatura iznosi 120 stepeni celzijusa. Ubrzanje od 0-100 km/h se ostvaruje već za 4 sekunde, a maksimalna brzina je 200 km/h. Pored ovakvih karakteristika, ostvarena je zavidna autonomija od 400km.

Trenutno, hibridni modeli imaju mnogo manju autonomiju, dovoljnu samo za gradsku vožnju, tako da Tesla Roadster u ovom slučaju postavlja standarde. Punjenje baterije se obavlja kroz standardnu utičnicu gradske elektro mreže, i za potpuno punjenje je potrebno samo 3 sata i 30 minuta.

Ovakve performanse zahtevaju i odgovarajuću cenu, koja će sledeće godine kada počne prodaja, u Americi iznositi oko 100.000 dolara, dok će cena za evropskog kupca, po sadašnjim informacijama, biti čak duplo viša, odnosno oko 90.000 eura.


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Citroen Xsara 1997-2004
Ocena vozača
 
4.3
"Excusive varijanta je mnogo kvalitetnija od osnovne, a kao polovnjak ista mu je cena, dok je kao ..."
VW Golf 4 1997-2004
Ocena vozača
 
4.3
"pouzdan i siguran automobil,mala potrošnja presao 350000 km bez vecih kvarova"
Audi A6 1997-2004
Ocena vozača
 
4.3
" ocena motora za 1.8 nema vecih proglema motor dobro vuce i malo trosi obratiti pa..."
Renault Megane 1996-2003
Ocena vozača
 
3.8
"Dobro proveriti auto pre kupovine, da ne dođu svi servisi na naplatu, pa onda nije cena 3k eura, ..."
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.