Autopedija

Novosti testiraju Hondu Insight

Toyota Prius

Zahvaljujući kompaniji Delta auto, koja je uvoznik Honde za Srbiju, test ekipa kompanije Novosti je imala pravo zadovoljstvo da na višednevni test dobije hibridnu Hondu  Insight.
Honda Insight predstavlja drugu generaciju prvog Hondinog hibridnog modela iz 1999. To je automobil, koji pored klasičnog benzinskog, poseduje i elektromotor. Oni rade simultano, smanjujući pri tom potrošnju goriva a u isto vreme i emisiju štetnih gasova.

Insight na našem testu, gde god da smo se kretali, izazivao je veliku radoznalost. Beli, lepi automobil sa petoro vrata, pod haubom krije benzinski „I-VTEK“ motor zapremine 1.3 litra i elektromotor od 10 kilovata (oko 13 KS) za čiji rad se brine IMA sistem.

Unutrašnjost vozila je lepa, skladna, izrađena od kvalitetnih meterijala, sa pomalo futurističkom „crtom“ komandne table, ručice menjača...

 

alt

Na komandnoj tabli je lako uočljiv i „režim rada“ elektromotora. Podaci o tome kada se puni (baterija se puni tokom vožnje i kinetičkom energijom prilikom svakog kočenja lako su uočljivi. Informaciju dobijate i kada elektromotor vrši „asistenciju“ benzinski, a putni računar, koji vam predočava, između ostalog i trenutnu potrošnju goriva, obradovaće vas dvostruko. Prvo, naravno, čuvajući vam kućni budžet jer „insajt hibrid“ u proseku, troši samo 4,6 litara benzna na 100 pređenih kilometara. Pri tom, baš se lepo osećate znajući i da ste bar malo, doprineli smanjenju zagađenja planete jer emisija štetnih gasova ne prelazi 101 gram ugljen-dioksida po pređenom kilometru!

Honda je predvidela i dodatnu uštedu ako uključite „Eko asist sistem“, jednostavnim pritiskom na dugme! Kada je taster „EKO“ pritisnut na ekranu komandne table se pojavljuje simbol cveta kao znak da je sistem aktiviran, a pozadina brzinomera reaguje na stil vožnje promenom boje od plave ka zelenoj. Na kraju vožnje cvetovi na ekranu pokazuju ekološki skor. Što je manja potrošnja goriva, cvetić dobija više listova i raste. Uspevali smo na otvorenom putu, da pažljivijom vožnjom, pri brzini od oko 90 km na čas, trošimo oko tri litra benzina na 100 km, i da budemo nagrađeni sa pravim buketom! Pri tome smo uživali u tihoj, mirnoj, ugodnoj vožnji potpomognutoj savršenim automatskim menjačem. Od velike pomoći je i tempomat, kao i najsavremeniji, štedljivi klima uređaj. U vozilu ima sasvim dovoljno mesta za pet odraslih putnika, a prtljažnik je na nivou konkurencije u klasi (i to „običnih“ automobila).

Hibridi u svetu su već stekli ogromnu popularnost. Kod nas „insajt“ košta 19.900 evra, ali su najzad i nadležni prepoznali važnost ovog automobila za životnu sredinu, pa Fond za zaštitu životne sredine Srbije obezbeđuje subvenciju od 100.000 dinara. Još kad bi, na primer, država rešila da se odrekne carine, zašto ne i poreza, kada bi se omogućilo besplatno parkiranje, sigurni smo da bi broj kupaca bio mnogo veći.

Insight je zaista isplativ automobil. Servisira se kao i svaki drugi automobil, a garancija za bateriju i određene komponente IMA sistema je čak osam godina ili 160.000 pređenih kilometara!


Bogata oprema

Oprema Insight-a je veoma bogata. Između ostalog, tu su servo upravljač podesiv po visini i dubini, VSA (dinamička kontrola stabilnosti vozila), TCS (sistem protiv proklizavanja točkova), ABS (sistem protiv blokiranja točkova prilikom kočenja), EBD (elektronska distribucija sile kočenja na sva četiri točka), BAS (dodatna servo asistencija pri naglom kočenju), putni računar, vazdušni jastuci za vozača i suvozača, bočni i prozorski vazdušni jastuci, „isofiks“ (priključak za dečije sedište), sigurnosna dečija brava, automatski klima uređaj, imobilajzer, daljinsko centralno zaključavanje, elektro-podesivi retrovizori, električni podizači prednjih i zadnjih stakala, stereo CD tjuner, MP3, šest zvučnika, audio komande na volanu...

Tu su i HID - ksenonski farovi sa pranjem, senzori za kišu, senzor za automatsko paljenje svetala...


TEHNIČKI PODACI :

Motor: 1.3 SOHC + IMA

Snaga: 88 KS + 13 KS (elektromotor)

Obrtni moment: 121 nm

0 -100 Km/čas: 12,4 sek.

Maks. Brzina: 182 Km/čas

Potrošnja: 4,6 lit./100 km

Rezervoar: 40 lit.

Dužina: 4.396 mm

Širina: 1.695 mm

Visina: 1.425 mm

Težina: 1.204 kg

Prtljažnik: 450 lit.

Emisija štetnih gasova: 101g. CO2/km

Izvor: Novosti.rsKomentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.