Autopedija

Testiranje - Chevrolet Spark 1.2 LT

alt

Dizajniran i projektovan u GM-ovoj GM filijali u Koreji, novi Spark je najnoviji Chevrolet-ov globalni model koji je veoma zapažen još od prikazivanja prvih nezvaničnih fotografija.


Evropski kupci se za modele poput Sparka najčešće odlučuju u slučaju vožnje u gradskim uslovima, ili kad je u pitanju kupovina drugog automobila u porodici. Međutim, kupci će se za ovaj model odlučiti i iz čiste računice, jer Spark je pre svega cenovno prihvatljiv automobil.

Već na prvi pogled je jasno da novi i stari Spark gotovo da i nemaju dodirnih tačaka. Za ovaj dizajn se odlučio najveći broj od 800.000 anketiranih koji su komercijalnu verziju birali između tri predstavljena koncepta. 

alt

Spark je dobio 14 cm na dužini i čak je 10 cm širi, kao rezultat povećanih dimenzija karoserije. Međuosovinski razmak je uvećan 3 cm i sada iznosi 237,5 cm. Iako daje utisak solidnog četvorotočkaša, neke sitnice ipak odaju da je u pitanju automobil nižeg cenovnog ranga. Spoljašnjii dizajn je potpuno u skladu s trendovima. Ipak, sportski i pomalo agresivan prednji deo nije u skladu sa malo manje maštovitim i blagim zadnjim delom. 

alt

Enterijer je izveden dopadljivo. Armatura je modernog dizajna, komande su pregledne i jednostavne za upotrebu. Instrument tabla će nekima biti privlačna, a neki će steći utisak da su se u Chevrolet-u naknadno setili da i nju treba ugraditi. Tvrda plastika je sastavni deo enterijera, ali to je nešto što je u ovom segmentu sasvim očekivano.

alt

Proizvođač u ponudi ima dva motora, 1.0 litarski benzinac sa 67 KS, i 1.2 litarski sa 81 KS. Snažniji pritisak na papučicu gasa ne daje očekivani rezultat, prvenstveno zbog motora male snage, ali i neuobičajeno niskog obrtnog momenta. To su trenuci u vožnji kada treba uzeti u obzir glavnu namenu ovog automobila i pošteno reći da je 1.2 verzija sasvim dovoljna za većinu potreba prosečnog vozača, uključujući i vožnju autoputem do brzine od 120 km/h.

Iznad toga, buka i potrošnja eksponencijalno rastu. Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od 170 km/h. Potrošnja je svetlija strana ovog modela. Na kraju testa iznosila je 6,7 litara. Spark ima rezervoar od samo 35 litara, pa je maksimalna autonomija u štedljivoj vožnji jedva 500 km.

 
Tehnički podaci:

Motor: Benzinski, 4 cilindra

Zapremina: 1.206

Snaga: 60 kW / 81 KS

Pogon: prednji

Menjač: manuelni, 5-brzinski

Najveća brzina: 170 km/h

 

Komentari (3)Add Comment
...
napisao refida, July 12, 2010
auto je fantastican
...
napisao Svetlana, April 01, 2013
Moj san ostaje san
...
napisao @svetlana, April 02, 2013
smilies/cry.gif, jbg, bice jos snova

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.