Autopedija

Zimske gume obavezne od 2011. godine

Zimske gume

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić doneo je danas odluku da se primena pravilnika o obaveznom posedovanju sve četiri zimske gume na vozilima odloži do 1. maja, saopšteno je iz tog ministarstva.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je juče stupio na snagu, predvidjeno je obavezno korišćenje sve četiri gume u zimskom periodu, odnosno od 1. novembra do 1. aprila.

Mrkonjić je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da se, do stupanja na snagu te odredbe pravilnika do 1. maja 2011, striktno primenjuju odredbe starog pravilnika, kojim se predvidja obaveza upotrebe najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnjih guma sa najmanje četiri milimetra dubine šare, kao i upotreba lanaca na pogonskim točkovima. "Odluku donosim imajući u vidu da se bliže zimski uslovi u saobraćaju i da su proizvodjači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi gradjani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume, čime bi doveli u pitanje i samu primenu pravilnika", naveo je Mrkonjić u saopštenju.

On je naglasio "da ćemo jedino doslednom primenom pravilnika dodatno smanjiti broj nastradalih na našim putevima". "Jedino ispravana i bezbedna oprema - zimske gume u zimskim uslovima će doprineti da se broj nastradalih na našim putevima dodatno smanji", kazao je ministar.

"Imajući sve navedeno u vidu apelujemo na proizvodjače i distributere guma da obezbede opremu koja je potrebna za zimske uslove, na medije da promovišu bezbednost i tako doprinesu bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a na gradjane da vozila opreme zimskom opremom", navedeno je u saopštenju.


Komentari (1)Add Comment
...
napisao karapandza, September 20, 2010
svaka cast

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.