Autopedija

Toyota popravila 5 miliona kvarnih automobila

Toyota Corolla

Japanska "Tojota" završila je više od pet miliona popravki vozila u SAD ugroženih serijom opoziva zbog kvara koji je mogao da izazove iznenadno ubrzanje vozila, saopštio je u Čikagu najveći proizvodjač automobila na svetu.

Tri masovna opoziva objavljena krajem 2009. i početkom 2010. godine uzdrmala su "Tojotinu" reputacija proizvodjača bezbednih i pouzdanih kola i odlukom Američkog Kongresa dovela do pokretanja istrage i do rekordne kazne od 16,4 miliona dolara za izmirenje potraživanja i tvrdnji da je zbog tehničke greške na pedali za gas došlo do većeg broja smrtnih slučajeva.

"Tojota" je saopštila da je oko 80 odsto kola od oko 2,3 miliona vozila u SAD opozvanih zbog "lepljive pedale" već popravljeno i da je takodje popravljeno 86 procenata od 148.000 modela "Prijus" i "Leksus" opozvanih zbog problema sa kočnicama.

Japanska kompanija opozvala je više od 10 miliona vozila u svetu u poslednjoj godini zbog različitih problema, uključujući i neka vozila na kojima nisu bile potrebne intervencije zbog neželjenog i iznenadnog ubrzanja vozila. Vlada u Vašingtonu dobila je oko 3.000 tužbi zbog iznenadnog ubrzanja vozila i procene da je taj problem mogao da bude uzrok više od 93 smrtna slučaja u poslednjih desetak godina.

"Tojota" je u ponedeljak odobrila proširenje uloge inženjerskih timova koji su bili upućeni da pregledaju automobile za koje su vlasnici tvrdili da iznenadno povećavaju brzinu. Ti timovi će sada kontrolisati i druge probleme na koje budu ukazivali vlasnici kola, ali "Tojota" nije navela o kojim se pitanjima radi. Kompanija je takodje počela da ugradjuje softver u kočnice na svim automobilima i kamionima izradjenim ove godine čiji je cilj da obuzdava neželjeno ubrzanje vozila i da ugradjuje "crne kutije" u svim modelima za 2011. godinu.


Tagovi:
Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.