Autopedija

Fiat širi posao u Srbiji

Zastava Kragujevac

Projekat direktora Fiata o proizvodnji šest miliona automobila godišnje do 2014. u saradnji sa američkim "Krajslerom", naišao je na otpor italijanskih radnika koji su nespremni da se prilagode novim radnim uslovima, ali su zato na to spremni da pristanu radnici u Kragujevcu, ističe agencija AP.

Američka agencija navodi da rukovodstvo "Fijata" proširuje planove za fabriku u Kragujevcu, obećavši da će uložiti 700 miliona dolara u projekat uklanjanja opasnog otpada i izgradnju novih montaznih traka, na kojima će uskoro biti zaposleno novih 3.000 ljudi.

Markione je letos izjavio da će radnici u Srbiji proizvoditi manje modele "minivena", za koje je ranije bilo planirano da se sklapaju u italijanskoj fabrici. Prvi čovek "Fijata" je istakao da, ako sindikati u Italiji ne pristanu na fleksibilnije uslove rada, u inostranstvu će se realizovati još veća ulaganja nego dosad, što je znak odlučnosti Markionea da, ako je to potrebno, zaobidje "Fijatovu" italijansku bazu u potrazi za efikasnošću i saradnjom koje su kompaniji potrebne, naglašava AP.

Ti planovi su gorko-slatki za srpske radnike, ali oni ipak nisu rekli "ne", piše amrička agencija. Čelnik sindikata "Zastave", Zoran Mihajlović, izjavio je za AP da je "svako radno mesto koje se otvori kod nas dobrodošlo." Stopa nezaposlenosti u Srbiji je najviša u Evropi, tvrdi AP, uz opasku da strana ulaganja u našu zemlju sporo pristižu, a izvoz je slab.

Savetnik srpske vlade u zajedničkom preduzeću koje je "Fijat" osnovao u Srbiji Aleksandar Ljubić izjavio je da će se otvoriti novih četiri do pet radnih mesta u srodnim sektorima na svako postojeće radno mesto u kragujevačkim pogonima "Fijatove" fabrike. Postrojenje u Kragujevcu će, osim toga, biti važan izvor deviznih prihoda kao što je nakratko bilo u fabrici "Zastava" pre 20 godina, kad su se modeli "jugo" izvozili u SAD, ističe AP.

Američka agencija prenosi i procenu Ljubića da će izvoz srpske fabrike "Fijata" porasti na milijardu evra, što je jednako jednoj šestini trenutne vrednosti srpskog eksporta od ukupno 6,5 milijardi evra. "Uvek smo želeli da budemo u pobedničkom timu", citira reči Ljubića agencija AP.


Komentari (1)Add Comment
...
napisao tony, October 18, 2010
FIAT ne ˝fijat˝. Katastrofa, nepismenost zavladala svud. Gde se god okreneš, novine, televizija, internet. Da te dragi Bog sačuva.

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.