Autopedija

Slavomir Dedić iz Sombora poslednji kupac Zastave 101

alt

Slavomir Dedić, ekonomista iz Sombora, bio je početkom davnih sedamdesetih godina kupac jednog od prvih modela „zastave 101“, popularnog „stojadina“. Igrom slučaja i poslednji „stojadin“ koji je sišao sa traka kragujevačke fabrike, nedavno je završio u Somboru, i to baš kod Slavomira Dedića.

Tih sedamdesetih godina privilegiju da budu među prvim vlasnicima „zastave 101“ imali su važni funkcioneri, generali i viđeni drugovi, ali je Dedić zahvaljujući svojoj upornosti i snalažljivosti uspeo da se ugura među njih i u Sombor doveze jedan od prvih „stojadina“. A za ovaj poslednji potražnje nije bilo, pa je on bez problema stigao u Sombor.

- Ja sam krajem 1971. godine sa tek odrađenim pripravničkim stažom u „Zastava prometu“ u Somboru službeno išao u „Zastavu“ u Kragujevac. „Stojadin“ se tek pojavio, ali kupiti ga nije bilo nimalo lako, jer se on u pretplati čekao i devet meseci. U pretplati su bili ministri, generali i da ja budem među njima i kupim taj automobil nije bilo šanse. Moja želja da kupim „stojadina“ bila je velika, ali su u Kragujevcu svi odmahivali rukom uz komentar: „Nema šanse, automobile deli lično generalni direktor Prvoslav Raković“. Ja sam bio toliko uporan da su me poslali kod poslovođe u pogon i rekli - ako ti on da auto, vozi ga - priseća se Dedić. Iako se na zahtev mladog ekonomiste poslovođa prvo nasmejao, ipak se odobrovoljio i rekao da se upravo završava jedan „stojadin“ i ako ga želi njegov je.

- Taj automobil je trebalo još da se ofarba i da se stavi filc. Ja sam bio toliko srećan da sam čak predložio da ću ga sam ofarbati samo da bi ga što pre dovezao - priča Dedić kako je prvi „stojadin“ stigao u Sombor samo mesec dana od početka proizvodnje u Kragujevcu. Nedugo posle toga Slavomir Dedić postao je šef prodaje u „Zastava prometu“ u Somboru i kupcima širom tadašnje Jugoslavije prodavao je upravo „Zastavina“ vozila. - Ovog „stojadina“ vozio sam oko dve godine. Bio je svetlobraon boje i čak mu je registarska oznaka počinjala sa 101. Do sada sam imao 21 automobil, a desetak su bili baš „stojadini“. Kupovao sam ih i kada sam napustio „Zastavu“ u Somboru, priča naš sagovornik. Kaže da je pratio informacije iz kragujevačke „Zastave“ i tako je saznao da je i nakon što je prekinuta proizvodnja „stojadina“, pre godinu i po dana, ostalo nekoliko vozila u slučaju da je u garantnom roku nekom kupcu potrebno zameniti vozilo.

- Za taj slučaj oni su čuvali još jedan automobil. Rok od godinu dana je istekao i taj automobil je bio na prodaju. Ja sam za to saznao i pozvao ih telefonom, a oni su me samo pitali hoću li ga platiti u gotovini? Već ujutru sin me je jednim starim „stojadinom“ odvezao u Kragujevac gde sam preuzeo kola. Tako je poslednji „stojadin“ završio u Somboru, a još jedan koji je ostao u Kragujevcu završiće u muzeju. Do sada sam imao desetak „stojadina“ i uvek sam bio zadovoljan, tako da nisam mogao propustiti priliku da kupim i ovaj poslednji, priča Dedić i dodaje da je šteta što je „Zastava“ prekinula proizvodnju „stojadina“.

Preuzeto sa : www.blic.rs  
Autor : Zlata Vasiljević
Komentari (4)Add Comment
...
napisao stefan, December 01, 2010
iako sam maloletan za mene je stojadin zakon tata je kupio nov 2007 i do danas je prosao 9150 km i oce da ga proda jer ga nevozi puno srece i dobro da vas sluzi...
...
napisao hehan, September 16, 2011
smilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/cry.gifsmilies/grin.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/wink.gifsmilies/smiley.gif
...
napisao hehan, September 16, 2011
034333336smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/kiss.gifsmilies/cry.gif
...
napisao tyrtyyrt, October 16, 2011
smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/grin.gifsmilies/tongue.gif

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.