Autopedija

Škoda priprema manji model od Fabie

Skoda Fabia

Češka Škoda planira da u narednih deset godina udvostruči ponudu na oko 1,5 miliona vozila godišnje, a već u 2011. će izaći na tržište sa novim modelom, manjim od Fabie, rekao je na konferenciji za novinare predsednik upravnog odbora Škode Vinfrid Valand.

U predstojećih pet do deset godina više od polovine Škoda bi trebalo da se proizvodi van Češke, uglavnom u zemljama u naglom razvoju -  Kini, Indiji ili Rusiji.

S druge strane, firma ne razmatra širenje na američki kontinent, ali predviđa da će proširiti kapacitete fabrika u zemlji i da će zapošljavati nove radnike, prenela je agencija ČTK. "Treba da povećamo broj radnika u tehnološkom razvoju, prodaji i indirektno zaposlenih, ali takođe moramo i da povećamo produktivnost", rekao je Valand.

On nije isključio mogućnost da bi u budućnosti Škode mogle da se uvoze u Češku, ili da fabrike proizvode automobile i pod drugom markom. Pored vozila manjeg od Fabie, Škoda priprema i porodični model, koji bi po veličini bio između Fabie i Octavie. Za deset godina bi, prema Valandu, na putevima u svetu bilo deset, umesto sadašnjih pet modela Škoda, a Oktavia i dalje treba da bude glavni prodajni artikl.

Valand je istakao da Škoda ne treba da bude jeftina marka. On je demantovao spekulacije o pritisku matičnog koncerna Volkwsagen na Škodu da snizi kvalitet svojih automobila, da ne bi postala  konkurencija VW modelima. "Vremena kada je Škoda bila jeftini Volkswagen su prošla", rekao je on i dodao da  Škoda u budućnosti neće snižavati kvalitet i opremljenost svojih vozila.

Škoda je od januara do septembra povećala profit za 115 odsto, na 240 miliona evra. Prodaja vozila te marke porasla je za 13 odsto, na 568.990 automobila. U poslednjem tromesečju ne očekuje se veća odstupanja od aktuelnog trenda.


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.