Autopedija

Cena obavezne opreme 15.000, kazne do 50.000

cene zimske opreme

Vozače u Srbiji novi saobraćajni propisi, koji su stupili na snagu od 1. novembra koštaće oko 15.000 dinara. Ovo je samo prosečna cena obavezne auto-opreme koja mora da se nađe u automobilu.

Izlazak na drum može da bude i drakonski skuplji ukoliko im u gepeku nedostaje nešto od pribora, ili nemaju adekvatne gume, jer tada se izlažu riziku da plate kaznu i do 50.000 dinara.

Iako neke stvari od neophodne opreme vozači već imaju, svi će morati da zamene prvu pomoć, a za to će morati da izdvoje 2.600 dinara. Naime novi komplet, u odnosu na stari, sadrži čak sedam novih stvari, uključujući i izotermalno ćebence. Ovaj pribor moraće u vozilima da se nađe od oktobra sledeće godine.

Samo za dve zimske gume, koje moraju da budu na pogonskim točkovima ukoliko je šara na postojećim manja od četiri milimetra, građani džepove moraju da isprazne za barem 8.000 dinara. Toliko, naime, koštaju „Tigrovi“ zimski pneumatici, prosečne veličine. Međutim, to je mnogo manje od sume koju moraju da izdvoje ukoliko saobraćajna policija utvrdi da gume nisu adekvatne.

- Kazne za neogovarajuće pneumatike kreću se od 6.000 do 20.000 dinara, jer se ona naplaćuje zbog tehnički neispravnog vozila – kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. – Kada je reč o ostaloj neophodnoj opremi, za svaki pribor koji nedostaje vozači moraju da plate kaznu od pet hiljada dinara. Takođe, ukoliko neko upravlja tuđim vozilom trošak će biti dupliran. Penale će platiti i vlasnik i onaj koji je upravljao vozilom.

Nova prva pomoć u prodavnicama košta oko 2.600 dinara, dok otprilike toliko koštaju i lanci za gume. Oni u vozilima moraju da budu u zimskom periodu, tačnije od 1. novembra do 1. aprila, kada se napuštaju gradske ulice. Kada je reč o ostaloj opremi, ona je desetak puta jeftinija od kazne. Kompleti sijalica, zavisno od proizvođača kreću se, kao i trougao, oko 500 dinara, dok je sajla za vuču je 600.


Naplata štete

Nedostatak zimskih guma vozače može da košta i više od milion dinara. Ukoliko se utvrdi da je neko izazvao saobraćajnu nesreću, jer nije imao odgovarajuće pneumatike dužan je da, umesto osiguranja, nadoknadi svu pričinjenu štetu. Samo istegnuće vrata po osobi košta 200.000 dinara.

Izvor: Novosti.rs

Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.