Autopedija

Fiat prodaje Ferrari pre spajanja sa Chrysler-om?

Ferrari 599 GTO

Iako je u potpunosti odbacivao tračeve koji kruže poslednjih meseci kako Fiat želi da proda deo akcija koje drži u Ferrari-ju, direktor Fiat-a, Sergio Marchionne je upravo obavestio investitore da kompanija planira da proda deo Ferrari-ja pre njihovog spajanja sa Chrysler-om.

Pre par dana, kružili su tračevi, o kojima smo vas takođe izveštavali, kako je direktor Volkswagen-a, Ferdinand Piech, veoma zainteresovan da preuzme Fiat-ov brend Alfa Romeo i inkorporira ga u Volkswagen AG. Kada se ova informacija pojavila u medijima, bili smo prilično sigurni da je prava želja Piech-a, ustvari, preuzimanje italijanskog proizvođača superautomobila, Ferrari-ja, čija je tržišna vrednost prema procenama između 3.17 - 4.83 milijarde $ (1.96 – 2.99 milijarde funti; 2.3 – 3.51 milijarde eura). Pošto se zna i da je nemački proizvođač automobila prikupio veliku količinu novca, gotovo je sigurno da se kompanija sprema da investira.

Analiticar u Morgan Stanley-ju, Stuart Pearson, koji je bio na skoro održanom sastanku, u ponedeljak je otkrio klijentima da Fiat planira inicijalnu javnu ponudu Ferrari-jevih akcija. “Napustili smo Torino sa jasnom porukom da će Fiat i Chysler postati jedna kompanija”, izjavio je Pearson. “Inicijalna javna ponuda Ferrari-ja i moguća prodaja pogona će verovatno doći pre toga, po odluci menadžmenta”.

Analitičar Credit Suisse-a je izjavio “Marchionne je odredio inicijalnu javnu ponudu i prodaju Magneti Marelli-ja kao potencijalne izvore novca, bez definisanja vremenskog okvira u kome bi se to desilo.”

Marchionne planira da poveća Fiat-ov udeo u Chrysler-u sa trenutnih 20% na 25% do kraja prvog tromesečja 2011., i do 35% do kraja 2011. godine. On takođe planira da kompanija postane otvoreno akcionarsko društvo do druge polovine 2011. godine. Ovo bi moglo da znači i ponovan ulazak brenda Alfa Romeo na američko tržište posle 1995. godine kada je obustavljen izvoz. Fiat planira da iskoristi raširenost mreže Chrysler-a u USA i proizvodnju dva svoja modela u USA od 2012. godine.

Komentari (2)Add Comment
...
napisao dejviz kajkus , November 22, 2010
najbolji auto
ima ime kao nas restaurantsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gifsmilies/cool.gif8
...
napisao Ferrari guy, December 09, 2012
Da kupe kurac, ljudi iz fiata su budale ako prodaju Ferrari nemcima oni ce namerno da ga upropaste da ne bi imali konkurenciju a takav dragulj kao sto je Ferrari prodati bilo kome osim italijanima je cisto zlo

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.