Autopedija

Zimske vs All-season gume

alt

Stize decembar sa kojim ide kao normalan pratilac i prvi sneg. Deca će mu se obradovati, kućni ljubimci takođe, ali će većina vozača nevoljno gunđati zbog čišćenja istog lopatama, metlama, guranja kola i sl. gubljenja vremena i energije.

Upotreba zimskih guma je obavezna na pogonskim točkovima. Mnogi se, međutim, vozači odučuju za all-season gume, nadajući se da će dati iste performanse zimi kao i leti. Obradićemo malo dublje ovu tematiku kako biste bili informisani o razlici između all-season guma i zimskih guma, i kako biste doneli pravu odluku o tome šta je najbolje za vaš auto i vaše potrebe.

KOME TREBAJU ZIMSKE GUME

Zimske gume su dizajnirane za korišćenje u oblastima gde je sneg prisutan više od 2 ili 3 meseca godišnje, ali i za sve regione u kojima su zimske temperature na nivou koji zahteva njihovo korišćenje. Mnogi smatraju da njihov automobil ne treba zimske gume, jer njihov automobil poseduje ABS. Prisustvo ovog dodatnog bezbednosnog sistema na automobilu ne znači ništa kada je u pitanju kretanje same gume i njeno ponašanje na podlozi. Najbitnija komponenta odgovorna za performanse automobila na zaleđenom ili snežnom kolovozu je sama guma.

KOLIKO ZIMSKIH GUMA VAM JE POTREBNO

Zimske gume bolje prijanjaju po snegu. Dve ili četiri? Ovo pitanje zadaje dosta glavobolja onima u dilemi. Po rasprostranjenom mišljenju za dobre performanse kola po snegu (dobre, ne perfektne), sasvim su dovoljne samo 2 zimske gume, koje se postavljaju na pogonske točkove (naravno, ako je automobil 4*4, onda su neophodne na sva četiri točka). Većina proizvođača automobila ipak preporučuje da se zimske gume koriste na sva 4 točka, nezavisno od toga da li je pogon samo na 2 ili na sva 4 točka.

Korišćenjem samo 2 zimske gume u kombinaciji sa 2 all-season, ili još gore 2 letnje gume, dobija se nepredvidivo ponašanje kola na kolovozu. Na primer, ako su 2 zimske gume na prednjim točkovima a 2 ne-zimske gume na zadnjim, može se desiti da auto proklizava u krivinama.

ZIMSKE vs ALL-SEASON

Zimske gume su napravljene od mekših materijala. Pronalazak all-season guma je došao kao poklon za vozače koji odjednom više nisu morali da se pred zimu izlažu trošku i kupuju dodatni set guma. All-season gume su najavljene kao perfektno rešenje koje se nudi vozačima i po visokim i po niskim temperaturama.

Međutim, all-season gume su kompromis, i kao i bilo koji drugi kompromis, ne nude najbolje rešenje ni u jednom slučaju, već su samo delimično rešenje. Bolje se ponašaju od letnjih guma po snegu, ali su, naravno, manje korisne od zimskih guma.

All-season gumama nedostaje par atributa što ih čini manje korisnim od zimskih guma. Nisu sastavljene od materijala za niske temperature i nemaju šare u obliku kanala. Zimske gume su, na drugoj strani, posebno dizajnirane za niske temperature. Uobičajena greška je shvatanje da vam zimske gume nisu potrebne ukoliko nema snega. To nije tačno. Zimske gume su kreirane da se odlično ponašaju na niskim zimskim temperaturama, čak i kada one nisu u kombinaciji sa snežnim pokrivačem. Prema istraživanjima, kada temperatura padne ispod 5 stepeni Celzijusa, zimska guma se ponaša mnogo bolje nego all-season. Što je temperatura niža, veća je razlika u performansama u korist zimskih guma.

Na drugoj strani, kako se približava leto, zimske gume treba promeniti. Više temperature će učiniti da se zimske gume brže troše zbog mekše gume od koje su izrađene. Vozač verovatno neće primetiti toliku razliku vozeći u tim uslovima, međutim zimska guma će se u sledećoj zimskoj sezoni ponašati znatno lošije zbog istrošenosti.
Komentari (2)Add Comment
...
napisao univerzalne gume, April 12, 2011
Za naše uslove po Srbiji (malo dana sa snegom, a mnogo dana sa rizlom, blatom, peskom, rupama,..), 4 UNIVERZALNE gume (iako su skuplje, duže traju, pogotovo one vrhunske sa snežnom pahuljom - GOOG YEAR 4 season), su NAJBOLjE i NAJBEZBEDNIJE u sledećim situacijama:
- ZIMI: kada nema snega i kada je iznad + 5 ,
- LETI: kada padne prva kiša posle mesec dana, ili kada naiđete na prašinu i blato od traktora ili rizla pored puta i slično...

Ko je sa letnjim gumama vozio leti Ibarskom magistralom, preko Nove Varoši i ko se spuštao ka Budvi i Petrovcu, zna o čemu pišem..
Naime zvog strukture asfalta (koji zbog velikih vrućina isparava se i kondezuje ulje), u podne je klizavo, a noću je kao po ledu, a još ako padne kiša nakon mesec dana suvog, onda je opasno po život.!!
U takvim EKCESNIM situacijama leti, najbolje su se pokazale UNIVERZALNE (all season) gume.!!!
Ali šta to vredi, kada DOMAĆIM trgovcima i limarima i EVROPSKIM proizvođačima, finansijski odgovara da se prodaju posebno Zimske a posebno Letnje gume, koje u takvim EKCESNIM SITUACIJAMA nisu bezbedne.!!!
...
napisao Žilijen, June 19, 2011
Slažem se sa prethodnim komentarom.Ja na POLO 1.9 imam već četiri godine Goodyear Vector.Sa njima nisam imao problema kako zimi tako i leti.Pripremam se kupiti Goodyear Vektor 4 sezone.Testovi nemačkih ovlaštenih kuća ukazuju da je guma pokqazala odlične rezultate.

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.