Autopedija

Toyota nije kriva za neplaniranja ubrzanja

Toyota ubrzanje

Desetomesečne istraga nadležnih organa SAD o tome da li je neispravna elektronika izazvala opoziv miliona "Tojotinih" vozila, potvrdila je da su jedini mogući uzroci incidenata mehaničke prirode - uvrnute podne prostirke ili zaglavljivanje pedale za gas, preneo je "Glas Amerike" (VOA).

Američki sekretar za transport, Rej Lahud ponovio je da je porota utvrdila da "ne postoji elektronska osnova za naglo ubrzavanje u 'Tojotama'" i da su neodgovarajuće podne prostirke u kolima mogle da budu jedini uzrok nekontrolisanog ubrzavanja nekih automobila marke "Tojota."  Do tog zaključka stiglo se uz pomoć inženjera Nacionalne uprave za drumski saobracaj i američke svemirske agencije NASA, koji su predvodili istragu.

Ronald Medford, funkcioner Uprave za drumski saobraćaj, kazao je da do zapinjanja papučice dolazi kada se papučica za gas zaglavi zbog debele podne prostirke. Drugi slučaj  zaglavljivanje papucice dešava se kada pritisnuta papucica ostane u tom položaju i sporo se vraća iako je vozac otpustio pritisak, rekao je Medford.

"Tojota" je opozvala 12 miliona vozila i popravila mehaničke probleme, sli neki su i dalje okrivljavali softver u automobilskom kompjuteru.Inženjer NASA-e, Majkl Kirš naveo je da je analizirano gotovo 300 hiljada linija kompjuterskog programa. "Nisu pronadene greške u softveru koje bi dovele do iznenadnog ubrzavanja niti su identifikovana mesta osetljiva na elektromagnetni uticaj, koja su mogla da dovedu do takvog ubrzavanja", rekao je Kirš.

"Tojota", čiji prihodi su u poslednjem kvartalu prošle godine pali za 39 odsto, pozdravila je ove zakljucke.

Kompanija je, medjutim, već platila vlastima 50 miliona dolara globe, ali sekretar Lahud odbacuje da to nije bilo fer prema "Tojoti", ističe VOA navodeći da je bezbednost "Tojotinih" vozila bila krupna politička tema u Americi prosle godine, kada je cetvoro ljudi poginulo u Kaliforniji, u nesreći sa jednim od kasnije opozvanih modela.


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.