Autopedija

Prestaje proizvodnja Fiat Punta u Srbiji

Fiat Punto Srbija

Serijska proizvodnja automobila „punto“ biće obustavljena 25. marta, samo nekoliko dana pre roka koji su naše novine najavile još pre godinu dana. Ali, „punto“ će se povremeno, u manjim serijama, sklapati i od oktobra - na potpuno automatizovanim linijama za proizvodnju dva nova modela.

Kriza u severnoj Africi je unela dodatnu pometnju u planovima za proizvodnju ovog modela. Prema „grubim“ procenama Kompanija „Fijat automobili Srbija“, kragujevački „punto“ je trebalo da se proizvodi bar do 2013. godine, i to od 20.000 do 30.000 vozila godišnje. Torinsko-srpska kompanija je lane potpisala ugovore o izvozu sa partnerima iz desetak zemalja severne Afrike i istočne Evrope. Krenuo je i izvoz, ali najuspešnije u Africi. Posle poslednjih političkih previranja na severu tog kontinenta teško je predvideti sudbinu „punta“, pa će se poluautomatizovana linija na kojoj je sklapan - izmestiti u aprilu. Ako tržište traži ovaj model, povremeno će se montirati na novoj traci.

Kompanija FAS još nema konačno rešenje za liniju na kojoj će se montirati „punto“. U igri su tri plana. Prema prvom, moguće je da bude instalirana u krugu fabrike, kao pomoćna traka (što je „Zastava“ imala i pre dolaska „Fijata“). Drugi predviđa njeno izmeštanje u neki od neprivatizovanih pogona „Zastavine“ Fabrike automobila, kako bi se proizvodilo jeftinije „nacionalno“ vozilo. Taj projekat bi morala da podrži država Srbija. Treći je da se montažna linija proda.

Bila je skupa

Repariranu, poluautomatizovanu montažnu liniju, proizvedenu u poznatoj kompaniji „Komau“, sa licencom za proizvodnju „punta“, „Zastavina“ fabrika automobila je platila više od 14 miliona dolara, i to je, između ostalog, srpski miraz u kompaniji FAS.

„Zastavini“ stručnjaci procenjuju da bi ova traka sa odgovarajućom licencom mogla da se proda skoro po istoj ceni firmama iz srednjerazvijenih država, koje sklapaju manje serije automobila iz tog segmenta.

Izvor: Novosti.rsKomentari (3)Add Comment
...
napisao zoki, August 17, 2012
hm.sta reci u decenijama proizvodnje jednog od najgorih automobila ikad napravljenih u sfrj mislim na zastavu dali yugo ili pak stojadin.pardon na svetu pa i trabant je bio bolji auto.....sumnjam u kvalitet rada kg ali ipak i toje bolje od onoga sto je pravljeno nekada.pa i taj famozni punto tesko ko moze da priusti u nasoj zemlji sebi.smilies/wink.gifsmilies/cheesy.gif vajda ce nas pogurati neue sistem novoizabranih celnika drzave srb.
...
napisao anja, June 21, 2013
ovo je jako lep i mali auticsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/angry.gifsmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cool.gifsmilies/kiss.gif
...
napisao jeca, June 21, 2013
super je autosmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/cool.gifsmilies/kiss.gif

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.