Autopedija

Nove takse za kamione

Kamioni Srbija

Evropski parlament definitivno je usvojio predlog novih propisa Evropske unije koji zemljama članicama omogućava da uvedu nove takse za teška teretna vozila za zagađenje vazduha i pravljenje buke. Do sada su zemlje mogle da naplaćuju teškim kamionima samo korišćenje putne infrastrukture, a od sada će moći da uvode i nove takse.

Zahvaljujući revidiranoj direktivi o "evrovinjeti", koja važi od 1999. godine, zemlje Unije će moći lakše da se bore s problemima preopterećenja saobraćaja.

Nove fleksibilne mere im već dozvoljavaju da za teška teretna vozila uvode takse različitih visina (čak do 175 odsto iznad prosečnih tarifa) za različito doba dana. To bi trebalo da spreči nepotrebno opterećenje puteva u vreme saobraćajnih špiceva. Dobra vest za zemlje članice EU je i činjenica da će čak 15 odsto od novostečenih prihoda moći da koriste za ulaganja u poboljšanje saobraćajne infrastrukture (u okviru transevropskih projekata TEN-T).

Pogodnost novih propisa EU u oblasti teretnog saobraćaja je u tome što će na osnovu njih teška teretna vozila nadoknađivati sve troškove nastale zbog njihovog zagađenja i buke, ukazao je evropski komesar za saobraćaj i potpredsednik Evropske komisije Siim Kallas.

Pretpostavljene nove takse će se realizovati posredstvom elektronskih sistema, koji bi na teritoriji cele EU trebalo da budu uvedeni već 2012. godine, preneli su slovački mediji.


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.