Autopedija

Mali gradski MPV Fiat iz Kragujevca

Fiat Idea

Već se uveliko iznose detalji o novom modelu koji ćemo proizvoditi u Kragujevcu, o planovima i o načinu proizvodnje. Tačne detalje i cenovnik moraćemo još malo da sačekamo, ali ono što smo saznali od menadžera u FIAT-u je da će novi automobil biti napravljen na B platformi, odnosno kao zamena za modele Fiat Idea i Lancia Musa.

Fiat Idea je gradski MPV-u, dok je Lancia Musa luksuznija i ukrašenija verzija tog automobila. Postoje i informacije da će novi model iz Kragujevca u jednom trenutku biti proizvođen i sa tri reda sedišta. Sa takvom opremom mogao bi da posluži i kao zamena za Fiat Multiplu.

Plan je da prototip uskoro bude predstavljen, najverovatnije u novembru 2011. godine. Svetska premijera zakazane je za Sajam automobila u Ženevi, u martu 2012. godine, dok se novi kragujevački model na tržištu neće pojaviti pre maja 2012. godine.

Neki mediji su ranije pisali da će najsavremeniji roboti proizvoditi karoseriju za novi model, da je krenula proizvodnja prvih platformi, a najveći deo komponenti biće proizveden u Srbiji, na lokaciji Grošnica.

Lancia Musa

"Osamdeset odsto delova, osim motora, biće proizvedeno u našoj zemlji, pa možemo reći da je to srpski automobil", rekao je šef poslaničke grupe URS Mladjan Dinkić nakon obilaska FAS-a u Kragujevcu.

Direktor FAS-a Antonio Čezare Ferara rekao je da pripreme za proizvodnju novog modela teku po planu i u predviđenim rokovima. Saopšteno je i da će Fijat uložiti u fabriku ukupno 950 miliona evra. Trenutno u FAS-u radi 1.100 radnika, a prema planu kompanije do 2012. godine biće uposleno ukupno 2.400 radnika u toj fabrici


Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.