Autopedija

Spremite klima uredjaj za leto

Auto klima uredjaj

Stižeu nam visoke temparature, a sa njima i težak rad klima uredjaja. Ne bi bilo loše da, ako već niste to radili tokom zime, posvetite malo pažnje vašoj auto klimi i pripremite je za predstojeće napore.

Najbitnije je da se klima-uređaj u automobilu servisira, ako ne svake, onda bar na dve godine. Pored svega toga, glavni savet automehaničara je da se automobil nikad ne vozi sa visokim brojem obrtaja sa tek upaljenom klimom i nakon startovanja, jer se može desiti da se raspadne ležaj na kompresoru.

Jedan od uzroka neefikasnosti klima-uređaja najčešće je smanjena količina rashladnog gasa, zbog čega klima ne može da hladi kako treba. U slučaju da nedostaje mnogo gasa, radi se i provera ostalih komponenata. Poslušnost može da otkaže i kompresor. Jednostavniji je slučaj kada je potrebno samo zameniti gumice, a gori je kada je potrebno menjati kompresor, isparivač ili neki drugi element klima-uređaja.

Uključi klimu i otvori prozore
Kada se automobil startuje, potrebno je uključiti klima-uređaj i otvoriti prozore. Jačinu ventilatora podesiti na najveći podeok, a temperaturu na minimum. Izduvavanje vazduha podesiti na centralnu rešetku. Nakon što vruć vazduh izađe iz kabine, a vazduh na izduvnom kanalu postane hladan, prozore treba zatvoriti i malo smanjiti brzinu ventilatora. Nakon što temperatura postane odgovarajuća, poželjno je još smanjiti brzinu ventilatora i usmeriti vazduh kako vozaču ili suvozaču odgovara.


Takođe, preporuka je da se servis radi na vreme, a ne tek kada nastane kvar jer popravka može biti mnogo skuplja od običnog servisa. Razloga za kvar ima mnogo, pa ipak na prvo mesto dolazi nemarnost vozača.

- Sve više ljudi ima auto-klimu, danas je taj procenat iznad 50 odsto. Međutim, posvećuju im jako malo pažnje, kod majstora idu tek kada se pokvare. U principu, najviše greše jer ih ne servisiraju svake godine i ne menjaju filtere redovno, pa popravka ispadne mnogo skuplja od servisa. Novi filteri koštaju oko 6.000, a zamena 1.500 dinara. Ne rade ni bio-čišćenje, a neretko, zavedeni veoma niskim cenama, odlaze i kod nestručnih ljudi. Baš danas imamo slučaj da mušteriji jedan takav „majstor“ nije sipao boju u freon, pa sada plaća dva puta - kaže za „Blic nedelje“ automehaničar Mića Mandić.

Klima smanjuje vlagu u automobilu, a u zimskim uslovima vožnje može da odmagli unutrašnja stakla. Takođe, treba znati da nije preporučljivo tokom leta uključivati klimu kada motor nije zagrejan ili kada automobil stoji ili mili u koloni.

Na tržištu se poslednjih godina pojavio takozvani čistač auto-klime. Kad se uključi klima, tada se u vozilu aktivira bočica sa dezinfekcionim sredstvom. Ostavi se vazduh da cirkuliše desetak minuta, nakon čega se vozilo luftira, a neprijatni mirisi trebali bi da nestanu. Cena ovog proizvoda iznosi 1.500 dinara.

Ugradnja klime predstavlja veliki luksuz - od 1.500 do 2.500 evra, a njen redovni servis košta samo oko 4.000 dinara.

Izvor: BlicKomentari (1)Add Comment
...
napisao Djordje, June 03, 2012
Posalji mi preporuku za neki servis

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.