Autopedija

SOS uredjaj uskoro u svim novim automobilima

Ecall sistem

U automobilskoj industriji ne postoji želja da u svako novo vozilo instaliraju elektronski sistem za automatske hitne pozive u slučaju nesreće, poznatijim kao eCall, i time poskupe proizvodnju i krajnju cenu na već krhkom tržištu četvorotočkaša, što je sasvim logično. Zbog toga je Evropski parlament nedavno zatražio upravo to, da svi novi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji od 2015. godine budu opremljeni eCall sistemom.

Sistem eCall funkčioniše tako što u slučaju nezgode (na primer, kada detektuje aktiviranje vazdušnih jastuka) sam pozove broj 112 za hitne slučajeve (ili drugi odgovarajući broj) i omogući hitnoj pomoći, policiji a možda čak i osiguravajućim kompanijama da putem GPS-a tačno lokalizuje vreme i mesto nesreće.

Ecall sistem

"Pošto dobrovoljni pristup nije uspeo, apelujemo na Evropsku komisiju da što pre predloži zakonske mere kako bi obezbedila da eCall sistem bude obavezan", navedeno je u saopštenju parlamenta.

Mnogo je prašine podignuto ovim zahtevom, od onih koji smatraju da se ovim ugrožava privatnost vlasnika, do prodavaca koji su svesni da će morati još intenzivnije da rade na spuštanju marži. Naravno, krajnji kupac ne može da bude siguran da će ovaj uredjaj beležiti samo otvaranje vazdušnih jastuka, već će sa pravom sumnjati da je zbog stalno uključenog GPS-a pod budnim okom Velikog brata čak i u svom automobilu.Komentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.