xpornplease.com pornjk.com porncuze.com
Autopedija

Zimske gume, lanci i obavezna oprema


Već od od 1. novembra očekujemo jednu od najvećih promena u našim vozačkim navikama. Od tog datuma ćemo na vozilima morati da imamo sve četiri zimske gume ukoliko su putevi prekriveni snegom ili poledicom. U nastavku pogledajte objašnjenje o obaveznoj opremi tokom zimskih meseci.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Izuzetno, u naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu s jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila. Homologaciona oznaka za dečja sedišta je ECER 44/04.

Vetrobransko staklo vozila, po novom Pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno. Prednja bočna stakla mogu da budu zatamnjena do 30% a zadnje staklo, kao i zadnja bočna stakla, mogu da budu zatamnjena 100%. Ovo pravilo se ne primenjuje na vozila državnih organa. Provera stepena zatamnjenosti može da se uradi u Centru za motorna vozila AMSS, svakog radnog dana od 8 do 15 h, Beograd, Ruzveltova 19, kao i u poslovnicama AMSS CMV u Novom Sadu, Čačku, Nišu i Somboru. Sve potrebne informacije mogu da se dobiju putem broja telefona 011/333-1290.

Vlasnici vozila, koja su uvezena do 30. juna 2012. godine, a imaju volan na desnoj strani, neće morati da menjanju poziciju volana. Ukoliko su ovakva vozila, kupljena i uvezena posle 30. juna 2012. godine, da bi bila registrovana, njihovi vlasnici moraće da promene poziciju volana tako da se on nalazi sa leve strane.

Komplet sijalica više nije obavezan deo opreme u vozilima.

Izvor: AMSS


Komentari (3)Add Comment
...
napisao CELOGODIŠNJA SIGUNOST, October 26, 2012
Kao trgovački putnik 20 godina vozim atomobile po Srbiji i na kraju su se "all season" pokazale kao najekonomičnije i najbezbednije (u iznenadnim promenama vremena i uslova na putu).. Vrlo dobre su zimi (kada nema mnogo snega i kada je iznad +5), odlične u jesen i proleće u svim uslovima, a i leti kada je vlažan i klizav kolovoz (kada idem na more preko Prijepolj ili Višegrada)..
Ove nove "celogodišnje" (sa snežnim znakom) su odlične i po snegu, a i zadržavaju kvalitet više godina i kilometara, nego klasične zimske za sneg.
Zakon bi trebalo da favorizuje celogodišnje gume.
...
napisao Bezbedno i ekonomicno, October 27, 2012
Najveći uzrok saobraćajnim nesrećama su PREBRZA vožnja i NEADEKVATNE gume za zimsku ili letnju klizavicu. Naime, nemoguće je voziti bezbedno sa letnjim gumama, kada sneg padne PRE 1.novembra ili POSLE 1.aprila, ili kada leti počne da pada kiša a na kolovozu ima prašine, blata, rizla,... Zbog naše klime i prljavih kolovaza i leti i zimi, najbezbednije i najekonomičnije rešenje su: 4 CELOGODIŠNJE gume sa pahuljom*...
Evo malo ekonomične matematike. Kao prvo VEK TRAJANJA gume za bezbedno korišćenje je 6 godina ili 60.000.km.. Ako voziš 10.000.km godišnje, sa DVA seta (po četiri gume, zimske i letnje), nakon 6 godina si sa svakim setom si prešao po 30.000 i moraš SVE da ih menjaš zbog godišta.. Da si imao CELOGODIŠNJE gume, sa njima bi za 6 godina menjao samo JEDAN set guma (ja na svakih 3 godine kupujem DVE nove za prednju vuču). Znači DUPLO MANJE para za gume, ako koristiš CELOGODIŠNJE. Istine radi, ova matematika ne važi za one koji prelaze više od 20.000 km godišnje.
...
napisao Ryder, October 27, 2012
"najbezbednije i najekonomičnije rešenje su: 4 CELOGODIŠNJE gume sa pahuljom M+S " ali te gume se vise ne proizvode prijatelju..

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.