xpornplease.com pornjk.com porncuze.com
Autopedija

Polaganje vožnje komplikovanije i skuplje

Polaganje voznje

Još pred zimu 2009. godine se pričalo kako će polaganje vožnje u Srbiji koštati koliko u Sloveniji ili u Hrvatskoj, ali se tada sve prolongiralo. Danas, tri godine kasnije, najavljuje se da je poskupljenje neizbežno, i da će polaganje vožnje koštati 1.000 evra. Auto škole višu cenu pravdaju povećanim troškovima, dok država tvrdi da je realna cena 500 evra.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je cena od 1.000 evra preterana. Čas obuke trebalo bi i dalje da košta pet evra, što znači da 40 časova prakse vredi 200 evra. Još toliko bi trebalo dodati za teorijsku obuku i 100 evra za polaganje ispita iz prve pomoći.

"Auto-škole traže da čas bude deset, čak 15 evra. Mislim da tržište to neće dozvoliti, ali sve će zavisiti od države, ona bi trebalo da odredi cenu. Ako su dosad mogli da rade po pet evra, zašto ne bi mogli i dalje? Istina, sada će imati dodatne troškove, video-nadzor, kompjutere, ali ovih dana dobro zarađuju jer su mnogi odlučili da dođu do dozvole pre uvođenja novih pravila" - tvrdi Okanović.

Prognozama o ceni nije hteo da se bavi Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije. On kaže da se čeka odluka države i pesimističan je da bi to moglo da se desi uskoro.

- Insistiramo da to urade stručnjaci i apelujemo da obrate pažnju na to da su troškovi saniranja saobraćajnih udesa veliki, a kvalitetna obuka bi to mogla da spreči - ističe on, i dodaje da je novina za auto-škole uvođenje 40 časova teorijske obuke i dodatne opreme.

Okanović naglašava i da je teorijska obuka jako loše osmišljena: "Pričaće im o starosnim uslovima, a ne kako da sačuvaju glavu. Uz to predavač može da bude svako s diplomom, pa i diplomirani muzikolog. Na sve to, vožnju možete da položite ako se ne vežete ili ne stavite kacigu na motoru."

NAJVAŽNIJE NOVINE:

- obavezna teorijska obuka (predavanja i vežbe)

- teoretski ispit pred kamerama i na računarima

- vožnja, početak obuke tek kad se polože testovi

- polaganje vožnje trajaće najkraće 25 minuta (najmanje 15 zadataka na praktičnom ispitu)

- obavezan ispit iz prve pomoćiKomentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.