Autopedija

Auto škole vraćaju novac polaznicima?

Instruktor voznje

Obzirom na najavljeno poskupljenje obuke za polaganje vožnje, veliki broj kandidata je rešio da u poslednjem momentu dodje do vozačke dozvole. Zbog takve navale, postoji mogućnost da auto škole na vreme ne obuče sve polaznike upisane po starom sistemu, pa će možda morati i da vraćaju novac svojim polaznicima.

"Auto-škole koje do 25. januara 2013. ne budu uspele da završe obuku vozača koji su školu upisali po starim propisima, moraće da snose zakonsku odgovornost, ali i da vrate novac kandidatima koji u zakonom predviđenom roku nisu uspeli da okončaju obuku", kaže za „Blic“ general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

"Još pre više od mesec dana upozoravao sam na to da ćemo doći u ovakvu situaciju. Sada će neko morati da odgovara jer je ljude dovodio u zabludu da može da završi posao", kaže Simić komentarišući ocene da postoji realna opasnost da veliki broj kandidata ne završi obuku i polaganje ispita do kraja januara.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da bi MUP trebalo da razmotri mogućnost hitne promene zakona koje bi obezbedile odlaganje za tri meseca roka prema kojem svi koji su obuku započeli po starom programu moraju da je završe i da polože ispite do 25. januara. General policije Dragiša Simić kaže da će MUP „možda i uzeti u razmatranje“ ovaj predlog, ali Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, tome se oštro protivi.


Branimir Pejović, načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove u Upravi saobraćajne policije, izjavio je da su auto-škole nespremne dočekale početak primene novog sistema obuke vozača, od 25. oktobra, pa kasni i polaganje vozačkih ispita.

"Upis kandidata za buduće vozače bio je utrostručen kako bi se polagalo po starom i lakšem sistemu" - kaže on.

Auto-škole su se, prema njegovim rečima, nadale da će biti odložena primena novog pravilnika i nisu dostavile ispitne zadatke niti zahteve za polaganje vozačkih ispita, tako da bi polaganje moglo najranije da bude organizovano tek 15. novembra.

Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, međutim, tvrdi da će sve auto-škole, članice Zajednice, uspeti da u zakonskom roku obuče sve vozače koji su obuku započeli po starom programu.

Komentarišući izjavu generala Simića da će u suprotnom vlasnici auto-škola morati da odgovaraju i da će morati da vrate novac onima koji ne završe obuku, Rašeta kaže da to nije u nadležnosti Saobraćajne policije.

- Ne sme sve sada da se svaljuje na auto-škole. Da li neko postavlja pitanje zbog čega MUP nije dostavio ispitna pitanja, kandidati ne znaju šta treba da uče, a nisu odredili ni cenu obuke? Kako mi da radimo u takvoj situaciji? - kaže Rašeta i dodaje da je procena da ima oko 150.000 polaznika koji su škole upisali po starom programu „neozbiljna“.

Kandidati koji su počeli obuku po starom sistemu ili položili teorijski ispit do 25. oktobra moraju da odslušaju tri časa teorijske obuke i imaju tri časa praktične obuke. Oni koji nisu položili teorijski ispit moraće da ga polažu po novom i zatim praktični ispit koji se uvodi, a oni koji su položili teorijski ispit po starom, polagaće samo praktični ispit. Pre polaganja praktičnog ispita, kandidati moraju da polože proveru znanja iz prve pomoći.

Izvor: BlicKomentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.