Autopedija

Toyota povlači 2.7 miliona vozila

Toyota modeli

Toyota je saopštila da će zbog kvarova na vodenoj pumpi i na upravljačkom sistemu povući 2,77 miliona vozila širom sveta, što je najnoviji udarac reputaciji kompanije, nakon niza ranijih povlačenja. Nesreća ili povreda još uvek nije bilo, ali je poznat veliki broj pritužbi vlasnika.

Najveći japanski proizvođač automobila navodi da je u Japanu primljeno oko 400 žalbi zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem vozilima, piše AFP.

Firma je prošlog meseca na globalnom nivou povukla 7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele Camry i Corolla, zbog rizika od požara usled kvara na električnim podizačima stakala. Konkurenti Honda i Nissan takođe su povukle jedan broj automobila u poslednjih godinu dana.

Toyotin najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila prozivedenih između avgusta 2000. i decembra 2011. u Japanu, kao i između 2000. i 2009. u inostranstvu, uključujući popularni hibrid Prius, na kom su primećena oba kvara.

Prema najgorem scenariju, problem sa upravljanjem može da dovede do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dok bi kvar na vodenoj pumpi mogao da zaustavi vozilo, navodi Toyota. "Nije bilo nesreća ili povreda zbog ovih problema. Dobili smo izveštaje kupaca", rekao je za AFP portparol kompanije.

Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak u širom sveta, uključujući SAD i Evropu.

Povlačenje automobila najnoviji je udarac Toyoti nakon što je u poslednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po bezbednosti.

Ranije ove godine, Toyotay je na još dva modela otkrila defekt zbog kog su 2009. povučeni milioni automobila zbog problema sa papučicom za gas, koja se u nekom trenutku vožnje podvlači pod patosnicu u kabini, pa putnicima preti opasnost od sudara usled slabijeg kočenja vozila. Taj kvar povezuje se sa nesrećama u kojima su navodno poginule desetine ljudi.

Japanska firma uspela je da povrati poziciju najvećeg svetskog proizvođača automobila u prvoj polovini 2012, preuzevši je od američkog giganta General Motors.

Toyotine akcije su na berzi u Tokiju jutros pale za 0,81 odsto na 3.060 jena.

Izvor: TanjugKomentari (0)Add Comment

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.