Autopedija

Parking servis krši zakon vučom vozila

Parking servis novi sad

Pre nekoliko dana u etar je procurela informacija da Parking servis, po slovu Zakona, ne sme da vuče nepropisno parkirana vozila, već mora da ih podigne na kamion i odnese ih. Kako je ovo svakodnevna praksa, angažovani su advokati i započet je proces, pa ćemo videti šta će se dogoditi.

Novosađanin Milan Malivuk zbog ovakvog postupka „Parking servisa“ podneo je zahtev saobraćajnoj policiji da protiv tog javnog preduzeća bude pokrenut prekršajni postupak.

- Apsolutno ne sporim da sam nepropisno bio parkiran i zbog toga ću platiti kaznu od 5.000 dinara, ali isto tako zahtevam i da „Parking servis“ zbog kršenja Zakona o bezbednosti u saobraćaju plati kaznu u visini od 60.000 do 600.000 dinara. Tolika kazna je propisana zakonom i ako bi policija podnela prekršajnu prijavu protiv „Parking servisa“, on bi morao da plati tu kaznu - kaže Malivuk.

On je najavio da će da tuži “Parking servis” jer su mu zbog nepropisnog odnošenja auta pričinili materijalnu štetu od oko 100 evra.

- Pošto su vukli moj auto onako kako to nije dozvoljeno, a u automobilu je ručna kočnica bila podignuta, oštetili su paknove i potrošili nove gume. Zbog toga ću tražiti da mi nadoknade štetu - kaže Malivuk.

U „Parking servisu“ nisu demantovali da na ovakav način uklanjaju nepropisno parkirane automobile i navode da u tome nema ničega spornog, pozivajući se na član 296 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

- Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima nigde nije propisano da se vozilo može isključivo uklanjati dizanjem na platformu, već je samo regulisana obaveza preduzeća da vozilo ukloni, što znači da način uklanjanja vozila putem vuče nije zabranjen - navode u “Parking servisu”.

Da „Parking servis“ nije na najbolji način protumačio zakon, odnosno da ga tumači selektivno, potvrđuje član 71, u kojem piše da „motorno vozilo sme da vuče drugo motorno vozilo samo ako ono, zbog neispravnosti ili nedostatka pojedinih delova, ne može samo da se kreće”.

Malivuk ne zna šta će se dalje dogoditi, ali kaže da mu je i u saobraćajnoj policiji potvrđeno da su njegove tvrdnje tačne.

Izvor: 24sata.rs

Komentari (2)Add Comment
...
napisao Milence, November 14, 2013
Moje kolege u Pirotu nikada nisu odvikle ni jedan automobil.A svi parking servisi rade mimo zakona jer nisu u vlasništvu tajkuna koji bi vrlo brzo postave stvar na osnove kapitalizma bogati napred ostali stoj!
...
napisao alexsa, January 07, 2015
Brava za ovo nisam ni znao da se nebi smelo vuci vozilo.Samo bi te zamolio da do kraja isteras ,a njima pare iz kase i ako su to sve nase pare.

Ostavi komentar

smanji | povećaj

busy

Testovi korisnika

Ford Focus 1998-2004
Ocena vozača
 
2.8
"Pre kupovine dobro videti ga sest u kola i dignuti ga 120km/h i od 80km/h glrdati dali se auto tr..."
Renault Clio 1998-2005
Ocena vozača
 
3.2
"Moj savjet je da ovaj model zaobidjete!"
Alfa Romeo 156 1997-2006
Ocena vozača
 
4.0
"Komentar Nisam vozio automobile visoke klase i ne mogu biti kompetentan za pravilno ocenjivanje, ..."
Opel Corsa 2000-2006
Ocena vozača
 
4.2
"Preporucujem ovaj auto svima, 1.2 75ks"
Kazneni poeni

Auto Kredit Kalkulator

Kreditni Kalkulator
     
         

Polja označena sa * su obavezna. Auto kredit kalkulator je informativnog karaktera.